SMANJENJE ŽENSKIH GRUDI

Smanjenje ženskih grudi pomoću metode kratkog vertikalnog reza i minimalnog ožiljka – Lejour tehnika

Idealna estetska operacija smanjenja velikih grudi bila bi ona koja bi kreirala prelijepe mladenačke grudi, po mogućnosti bez ožiljka. Do sada ovaj ideal nije dostignut, ali se ulažu veliki napori da se zadovolje ova dva uvjeta.

operacija smanjenja grudi

smanjenje grudi prije

operacija smanjenja grudi

smanjenje grudi poslije

Klasični tip operacije smanjenja grudi (operativna tehnika obrnutog slova T) ostavljao je jako ružne i vidljive ožiljke, koji se kasnije nisu mogli ukloniti, te su pacijentice i kirurzi bili nezadovoljni estetskim dijelom tako izvedene estetske operacije. Takve pacijentice su osuđene da doživotno sakrivaju svoje grudi od pogleda te ne mogu nositi haljine sa jačim izrezom.

Ulažući velike napore da unaprijedi ovu operaciju te da riješi problem opsežnih ožiljaka nakon zahvata smanjenja grudi, dr. Tončić je prije desetak godina naišao na metodu tzv. kratkog – vertikalnog reza, koju je tada popularizirala belgijska kirurginja dr. Lejour te ju je kao prvi u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu redovito i sa puno uspjeha počeo primjenjivati. Dr. Tončić je nakon niza godina iskustva s ovom tehnikom, u njenu primjenu unio i neka vlastita poboljšanja i modifikacije te ju je usavršio.

Desetak godina nakon što je dr. Lejour objavila svoju metodu, ova metoda smanjenja ženskih grudi je u svijetu postala metoda izbora i zlatni standard za smanjenje ženskih grudi. Kod kirurške metode smanjenja grudi sa malim vertikalnim rezom ožiljak se nalazi oko bradavice, te je nezamjetan jer se nalazi na rubu tamno pigmentirane kože. Okomiti se ožiljak nalazi ispod bradavice, na donjem polu dojke i dugačak je 5 - 9 cm, što ovisi o veličini grudi prije operacije. Taj ožiljak ne prelazi na grudnu stjenku i također je slabo zamjetan. U odnosu na klasičnu metodu obrnutog slova T, metoda kratkog vertikalnog ožiljka daje i puno bolju projekciju odnosno punoću grudima. Pomoću ove metode, osim smanjenja veličine, grudi se istodobno i podižu.

Ova je estetska operacija tehnički relativno jednostavna i vremenski traje kraće od klasičnih metoda. Ovom se metodom postižu trajni rezultati. Zbog svih navedenih prednosti ovu metodu smanjenja grudi dr. Tončić i njegov kirurški tim danas najviše i najradije prakticiraju u svojoj poliklinici. Prednosti su izuzetno dobar estetski učinak, tehnička jednostavnost operacije, brzi oporavak pacijentice i smanjen rizik komplikacija.

KORISNI SAVJETI ZA NAŠE PACIJENTICE:

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića ova operacija predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijentice.

Prije operacije:

 • Operativnom zahvatu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijentice, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te internistički pregled sa EKG-om.
 • Neposredno prije operativnog zahvata u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijenticom te finalnu preoperativnu konzultaciju i pregled.
 • Kako bi operacija smanjenja grudi što bolje uspjela i kako bi se postigla što veća simetrija između lijeve i desne strane, prilikom završnog preoperativnog pregleda odnosno neposredno prije zahvata potrebno je napraviti vrlo precizan crtež na grudima, prilikom kojega najviše do izražaja dolazi crtačko i slikarsko iskustvo dr. Tončića te njegova minucioznost. Crtež koji se napravi prije operacije je izvrsna orijentacija te on već predstavlja veliki i vrlo značajan korak do konačnog uspjeha operacije.
 • Osim inovacija u području kirurške tehnike, dr. Tončić se prilikom operacije smanjenja i podizanja ženskih grudi najviše oslanja na svoj smisao za oblikovanje.
 • Prije bilo koje vrste kirurških zahvata, a posebno prije operacije smanjenja ženskih grudi, treba prestati sa uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijentice za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijenticama koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled i zahvat obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijentice koje dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijentica uopće pogodna za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijentice u Zagreb vršimo i finalnu preoperativnu konzultaciju tijekom koje, u dogovoru sa pacijenticom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.

Anestezija i zahvat:

 • Operaciju smanjenja grudi izvodimo u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle, pacijentica tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenticu bezbolan.
 • U poliklinici pacijentica boravi ukupno 24 sata: 1sat traje preoperativna priprema, oko 3 sata sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije. Po završenom postupku pacijenticu upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba

Oporavak:

 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.
 • Iz navedenih razloga dr. Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijenticom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • Postoperativni oporavak je individualan nakon smanjenja grudi te traje u najvećem broju slučajeva oko desetak dana do dva tjedna. Šavi se odstranjuju deset dana nakon operacije, a već dva tjedna nakon operacije pacijentica je sposobna za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec dana nakon operacije.
 • OPORAVAK I IZOSTANAK SA POSLA nakon operacije smanjenja grudi iznose 14 dana do tri tjedna. 10-ti dan nakon operacije se odstranjuju šavovi sa operativnog reza što bi radi kontrole bilo poželjno obaviti u našoj poliklinici . Nakon 14 dana oporavka (kućne njege) pacijentica se može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U razdoblju od 30 dana nakon operacije pacijent se mora čuvati težih fizičkih aktivnosti i dizanja teških tereta.
 • BORAVAK U ZAGREBU koji preporučamo nakon operacije smanjenja grudi iznosi desetak dana do dva tjedna, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šave te oporavak pacijentice ispratiti u cijelosti.
 • Radi sigurnosti naših pacijentica te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak te postoperativno praćenje, inzistiramo na dovoljno dugom boravku pacijentica u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijentice pratimo u cijelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijentice i na dobar ishod operacije.
 • Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje uočljiv, u prvih šest mjeseci do godinu dana nakon operacije preporučljivo je izbjegavati izlaganje suncu.
 • Kod pacijentica koje puše, od presudne je važnosti za dobar ishod operacije da prestanu sa pušenjem najmanje tjedan dana prije operacije pa sve do dva tjedna nakon operacije. To je jedan od faktora koji ima gotovo ključni utjecaj u procesu cijeljenja.

Potpuna usluga:

 • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati našim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • Estetska kirurgija, Estetske operacije, ...