SINDROM KARPALNOG KANALA

Sindrom karpalnog kanala se manifestira trncima u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i polovici prstenjaka, bolovima koji su naročito izraženi noću, osjećajem nespretnosti te postupnim gubitkom mišića u području baze palca.

mjesto pritiska na živac u karpalnom kanalu

mjesto pritiska na živac u karpalnom kanalu

Sindrom karpalnog kanala nastaje zbog pritiska na medijani živac unutar koštano-ligamentarnog tunela na šaci. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do nepopravljivog oštećenja živca koje uzrokuje trajni gubitak osjeta i nestanak mišića palca.

Dijagnoza sindroma karpalnog tunela potvrđuje se ispitivanjem brzine provođenja živaca (EMNG).

LIJEČENJE

Sindrom karpalnog tunela se može liječiti na više načina koji uključuju promjenu aktivnosti, imobilizaciju, protuupalne lijekove, injekcije steroida te operaciju.

Kirurško liječenje se preporuča kod dugotrajnih tegoba, ukoliko drugi načini liječenja ne dovode do poboljšanja te ukoliko se primjećuje gubljenje osjeta ili mišićne mase na palcu.

KIRURŠKO LIJEČENJE I OPORAVAK

U okviru naše poliklinike ovaj zahvat izvodi iskusan kirurški tim. Operacija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta bezbolna, a sastoji se od presjecanja ligamenta koji čini krov tunela kroz koji prolazi živac.Time se smanjuje pritisak na živac i omogućava njegov oporavak. Operacija obično traje 30-45 minuta, te se nakon kraćeg oporavka u poliklinici, bolesnik upućuje kućnu njegu na području Zagreba.

mjesto kirurškog reza kod operacije karpalnog kanala

mjesto kirurškog reza kod operacije karpalnog kanala

OPORAVAK

Konačni rezultat operacije, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi.

Iz navedenih razloga u okviru naše poliklinike inzistiramo na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.

Nakon operacije ruka je zamotana u lagane zavoje koji omogućavaju pokrete prstiju i laganu upotrebu ruke, a šavovi se uklanjaju nakon 2 tjedna.

Noćni bolovi u pravilu nestaju kroz nekoliko dana, no trnjenje prstiju često zaostane i neko vrijeme nakon operacije, ovisno o stupnju pritiska na živac i dužini trajanja simptoma prije operacije.

Nakon 2 tjedna u pravilu se smije voziti auto i obavljati lakše poslove, no mnogi bolesnici zamjećuju slabost šake i blažu nelagodu i do 12 tjedana nakon operacije. U ovom periodu bi valjalo izbjegavati teže fizičke poslove.

Ožiljak na dlanu je obično nešto tvrđi i osjetljiviji do 6-8 tjedana nakon operacije. Ovo vrijeme se može skratiti masiranjem ožiljaka hidratantnom kremom.

PROGNOZA

Bolju prognozu za oporavak imaju bolesnici kod kojih prije operacije nije došlo do trajnog Bolesnici koji prije operacije imaju veći stupanj oštećenja živca te stalni gubitak osjeta i nestanak mišića palca vjerojatno nikada neće povratiti punu funkciju živca. Oporavak može biti vrlo polagan (6-12 mjeseci) te kako živac ponovno raste osjećaj u prstima može biti jedno vrijeme neprijatatan.

UPUTE ZA BOLESNIKE

 • u svrhu postavljanja dijagnoze sindroma karpalnog kanala, ponekad je potrebno učiniti RTG snimke vratne kralješnice, elektromioneurografiju te pregled neurologa i fizijatra
 • pacijent treba prije ove operacije, prema našim uputama, obaviti laboratorijske pretrage krvi
 • operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji te bolesnik ne mora biti natašte, dapače poželjno je da ne dođe na operaciju gladan i žedan
 • ukoliko bolesnik troši lijekove protiv zgrušavanja krvi, to svakako treba napomenuti prilikom prvog pregleda jer će možda biti potrebno modificirati njihovo korištenje
 • operacija obično traje 30-45 minuta, te se nakon kraćeg oporavka u poliklinici, bolesnik upućuje na kućnu njegu na području Zagreba
 • boravak na području Zagreba koji preporučamo nakon operacije karpalnog tunela iznosi od 3 do 7 dana, ovisno o slučaju
 • konci se uklanjaju na kontroli koja je 2 tjedna nakon operacije
 • bolesnik 2 tjedna ne smije voziti auto
 • puna snaga šake se obično vraća do 12 tjedana nakon operacije i u tom razdoblju valja izbjegavati teže fizičke napore. Također, pretjerano vježbanje ruke, npr. lopticama za vježbu i sl., može biti štetno u ovom preodu.
 • bolovanje i potreban izostanak s posla nakon ovog zahvata traju oko 2 tjedna, ovisno o vrsti posla
 • put i smještaj u Zagrebu možemo organizirati svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • sindrom karpalnog kanala, sindrom karpalnog tunela, karpalni kanal, karpalni tunel, šaka, operacija šake, operacija karpalnog kanala, operacija karpalnog tunela, ...