MEHANIČKA DERMOABRAZIJA

Mehanička dermoabrazija je medicinski postupak pomoću kojeg sa kože lica ili tijela uklanjamo ili ublažavamo fine bore te ožiljke koji su zaostali nakon akni.

Mehaničkom dermoabrazijom uklanjaju se dakle fine bore sa lica (oko usta), ožiljci od akni, tetovaže, neke pigmentacije i ožiljci općenito (po procjeni estetskog kirurga i dermatologa).

Mehanička dermoabrazija je mehaničko, medicinsko brušenje kože pomoću dijamantne brusilice s velikim brojem okretaja.

U jednom se zahvatu može brusiti koža cijelog lica ili samo jednog dijela (ovisno o medicinskoj indikaciji), kao i koža na nekom drugom dijelu tijela. Treći dan nakon brušenja površinskog sloja kože počinje epidermalna regeneracija (oporavak površinskog sloja kože). Prvih desetak dana nakon zahvata koža je otečena i crvene je boje. U periodu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci koža poprima normalan izgled i boju.

Najčešća primjena mehaničke dermoabrazije je u slučajevima zaostalih ožiljaka od akni. Kako bi se izbjegla opasnost od moguće infekcije kože vrlo je bitno da akne više nisu u aktivnom stanju.

Ukoliko ovakvi uvjeti kod pacijenta nisu prisutni, prije zahvata svakako preporučamo dermatološku obradu i terapiju akni, koja traje od tri do šest mjeseci, kako bi se aktivno stanje akni smirilo i pacijent što adekvatnije pripremio za zahvat.

Jedna od značajnih prednosti tretmana dermoabrazije je i smanjena pojava akni nakon tretmana.

Dakle, učinak dermoabrazije kod pacijenata sa aknama je dvojak. Prvenstveno se uklanjaju i ublažavaju ožiljci od akni, a sa druge strane se smanjuje i učestalost pojave novih akni.

S obzirom da je koža nakon tretmana dermoabrazije vrlo osjetljiva, pacijente upozoravamo da se nikako ne izlažu suncu u trajanju i do tri mjeseca nakon ovog zahvata. Iz navedenog razloga dermoabraziju u okviru naše poliklinike izvodimo gotovo isključivo u jesenskim i zimskim mjesecima.

Još jedna od čestih primjena dermoabrazije je u svrhu odstranjivanja finih bora u području gornje i donje usnice, koje se često znaju javljati kod osoba srednje i starije dobi.

Dermoabrazija se vrlo često kombinira i sa drugim zahvatima uljepšavanja i pomlađivanja, kao što su npr. face lifting, čeoni lifting, korekcija gornjih i donjih očnih kapaka, ali i sa brojnim drugim zahvatima iz područja estetske kirurgije.

KORISNI SAVJETI ZA NAŠE PACIJENTE:

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića mehanička dermoabrazija predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

Prije operacije:

 • Dermoabraziji prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te pregled i konzultacije u našoj poliklinici.
 • Neposredno prije ovog postupka u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijentom te finalnu konzultaciju i pregled.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled i zahvat obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu preoperativnu konzultaciju tijekom koje, u dogovoru sa pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.

Anestezija i zahvat:

 • Mehanička dermoabrazija se izvodi u lokalno potenciranoj anesteziji, što znači da osim lokalnih anestetika pacijent dobiva i blago sredstvo za spavanje. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.
 • U poliklinici pacijent boravi oko 5 h: 1h traje preoperativna priprema, oko 1 sat sam zahvat, te 3-4 h odmor nakon zahvata. Nakon toga pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.

Oporavak

 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.
 • Iz navedenih razloga dr. Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • Postoperativni oporavak je individualan nakon ove operacije te traje oko tjedan dana.
 • OPORAVAK I IZOSTANAK SA POSLA nakon mehaničke dermoabrazije iznose oko 14 dana.
 • BORAVAK U ZAGREBU koji preporučamo nakon zahvata mehaničke dermoabrazije iznosi najmanje pet dana, uz napomenu da svakako preporučamo kontrolu sedmi dan nakon operacije, kako bismo oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.
 • Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak, inzistiramo na dovoljno dugom boravku u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta pratimo u cijelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.

Potpuna usluga:

 • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati našim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • Estetska kirurgija, Estetske operacije, ...