MALI KIRURŠKI ZAHVATI

Estetska kirurgija je područje medicine koje ne obuhvaća samo velike estetske zahvate u općoj i lokalno potenciranoj anesteziji, nego obuhvaća i male zahvate na licu i tijelu, koji se izvode u lokalnoj anesteziji.

Mali kirurški zahvati

prije zahvata

Mali kirurški zahvati

poslije zahvata

Tu se najčešće radi o zahvatima kojima se uklanjaju razne izrasline na koži.

Najčešće je riječ o bradavicama, madežima i ateromima te o kožnim tumorima niskog stupnja malignosti, koje ipak treba odstraniti u cijelosti, kako se isti nebi ponavljali. Vrlo je bitno da navedene zahvate izvodi kvalificirani liječnik, jer i nakon ovakvih manjih zahvata vrlo često zaostaju estetski neprihvatljivi ožiljci i hiperpigmentacije, koje je kasnije teško ukloniti.

Ukoliko se radi o kožnoj promjeni kod koje postoji sumnja na zloćudnost, ona se mora odstraniti u cijelosti, a konačnu procjenu o prirodi navedene kožne tvorbe, na kraju donosi patolog nakon mikroskopske analize.

U našoj se ordinaciji navedeni zahvati izvode klasičnim kirurškim pristupom ili putem radiokirurgije.

KIRURŠKI

U ovom se slučaju kožne promjene odstranjuju kirurškim putem, a to znači kirurškim izrezivanjem uz estetski ptistup ovisno o regiji lica, vrata ili tijela. Navedenim pristupom nastojimo postići maksimalni estetski učinak te ožiljak učiniti nevidljivim ili jedva primjetnim.

RADIOKIRURŠKI

Neke kožne promjene se mogu ukloniti i tzv. radiokirurškim putem. Riječ je o odstranjivanju kožnih promjena putem radiovalova, nakon kojega ostaje vrlo plitka i mala ranjava površina koja cijeli brzo i bez ožiljka. Radi se o vrlo jednostavnoj i brzoj metodi kojom se može ukloniti većina kožnih tumora uz izvrstan estetski ishod.

Glavni motiv naših pacijenata je da se riješe kožnih tvorbi kojima su mnogi od njih gotovo cijeli život opterećeni, dok su mogućnosti bezbolnog, estetskog i brzog uklanjanja navedenih kožnih promjena danas svakome financijski i vremenski dostupne.

  • Ključne riječi:
  • madeži, mladež, odstranjivanje madeža, bradavice, odstranjivanje bradavica, uklanjanje madeža, kožne izrasline, kožni tumori, kožne tvorbe, kožne promjene, naevus, nevus, cijena uklanjanja madeža, radiokirurško odstranjivanje, radiokirurški ...