LIFTING LICA I VRATA

tehnika minimalnih ožiljaka

Lifting lica je najzahtjevniji zahvat estetske kirurgije, koji od estetskog kirurga zahtjeva veliko iskustvo i vještinu, a od pacijenta kooperativnost i strpljenje u fazi oporavka.

Lifting lica

lifting lica prije

Lifting lica

lifting lica poslije

Ovom se operacijom osim opuštene kože lica zateže i suvišna koža vrata te se ovaj zahvat zbog toga još naziva i full face lift ili kompletni lifting lica.

Kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića je operaciju face liftinga kroz dugogodišnji rad usavršio te je kao i sve ostale kirurške zahvate izvodi izuzetno oprezno i poštedno, a posebna pažnja posvećuje se detaljima.

Osim precizne i zahtjevne kirurške tehnike te velikog kirurškog iskustva, prilikom operacije face liftinga kirurg mora imati i razvijen smisao za oblikovanje. Prilikom ove operacije se dr. Tončić prije svega oslanja na svoje oko za detalje te osjećaj za proporcije.

Prirodan i mladenački izgled lica

Uspješnim primjerom face liftinga možemo smatrati lice prirodnog izgleda, koje odiše svježinom, bez suvišne i opuštene kože, sa prirodnom i dobro očuvanom mimikom.

Prilikom liftinga lica estetski kirurg mora obratiti posebnu pažnju na stupanj zategnutosti kože, jer prekomjerno zatezanje kože može rezultirati tzv. „efektom maske“, gdje je mimika lica u većoj ili manjoj mjeri oslabljena te licu daje umjetan tj. „operirani“ izgled.

Drugu krajnost predstavlja preslabo zatezanje kože lica i vrata, koje rezultira slabim efektom liftinga lica.

Osnovna filozofija dr. Tončića i njegovog kirurškog tima je da se postigne što prirodniji izgled uz dobro i odmjereno zatezanje kože lica i vrata koje će licu dati potrebnu svježinu, a zadržati prirodnu mimiku.

Ovakav stupanj zatezanja kože lica i vrata zahtjeva veliko kirurško iskustvo i dobru mjeru prilikom samog postupka.

Tehnika minimalnih ožiljaka

Osim prema mladenačkom i svježem izgledu lica, uspjeh face liftinga se mjeri i prema ožiljcima koji ostaju nakon ovog zahvata. Ovisno o iskustvu, tehnici i znanju kirurga, a u određenoj mjeri i o ponašanju pacijenta, ožiljci mogu biti veći, manji ili jedva uočljivi.

Nakon liftinga lica, vrlo se često u području ispred uške te straga u liniji kose mogu naći poput prsta debeli ožiljci.

Kako bi izbjegli stvaranje ovakvih ožiljaka, dr. Tončić i njegov kirurški tim su razvili tehniku tzv. minimalnih ožiljaka. Radi se o tehnici prilikom koje se kirurška incizija šiva prema principima estetske kirurgije te se s prednje strane ožiljak prikriva u uški, a sa stražnje strane u kosi. Primjenom ovakve tehnike, nakon liftinga lica ostaje minimalan i vrlo dobro prikriveni ožiljak, koji je teško uočljiv.

Osnovni tipovi liftinga lica

Postoji nekoliko tipova liftinga lica koji se razlikuju po opsegu i po regijama koje obuhvaćaju.

 1. LIFTING LICA I VRATA ( KOMPLETNI LIFTING LICA ILI FULL FACE LIFT )
 2. MINI LIFTING ILI S-LIFTING
 3. LIFTING ČELA

ŠTO TREBA ZNATI O OPERACIJI LIFTINGA LICA ?

Iz dugogodišnjeg iskustva dr. Tončića saželi smo neka pitanja vezana uz face lifting, koja posebno zanimaju naše pacijente.

1. U KOJOJ SE DOBI ODLUČITI ZA OPERACIJU LIFTINGA LICA?

Budući da se proces starenja na svakome od nas individualno očituje tako je i starosna dob optimalna za izvođenje liftinga lica za pojedine osobe različita. Dob koja se smatra pogodnom za izvođenje face liftinga kod najvećeg broja osoba je između 40-te i 60-te godine života. Kompletni liftinga lica je najčešće indiciran kod pacijenata zrelije životne dobi, kod kojih do izražaja dolazi opuštena koža u području srednjeg dijela lica, vrećice i višak kože u području donje čeljusti te višak kože u području vrata.

2. PRVI ZNACI KOJI UKAZUJU NA POTREBU LIFTINGA LICA

Kao prvi i najuočljiviji znak istaknuli bismo gubljenje jasne linije donje vilice, što je praćeno formiranjem jastučića i podbratka te gubljenjem čvrste granice između donje vilice i vrata. Upravo jasna linija donje vilice daje licu čvrsti obris i mladenački izgled. Sljedeći je znak produbljivanje nazolabijalnih bora (bore između nosa i kutova usta), kao i spuštanje kutova usana prema dolje, što licu daje izraz nezadovoljstva.

3. ZNACI STARENJA ČELA I OČNE REGIJE I KAKO IH UKLONITI?

Znaci starenja koji se formiraju oko očiju su: vrećice ispod očiju, spušteni gornji kapci te spušten vanjski očni kut. Oni se mogu ukloniti operacijom očnih kapaka - BLEFAROPLASTIKOM.

Naborano čelo i spuštene obrve uklanjaju se LIFTINGOM ČELA. Lifting čela i blefaroplastika su dvije samostalne operacije, koje se mogu izvesti istovremeno kad i face lifting ili pak u posebnom operativnom terminu.

4. ŠTO JE DUBINSKI LIFTING LICA ( SMAS LIFT ) I DA LI JE UČINKOVITIJI OD KLASIČNOG LIFTINGA?

Dubinski face lifting ili SMAS lift je novija tehnika operacije liftinga lica. Izvodi se unatrag 20-tak godina. Ovaj je estetski zahvat za operatera izuzetno zahtjevan, ali je njegov učinak izvanredan. Na temelju 15-godinšnjeg iskustva dr. Tončića i njegovog kirurškog tima, našim pacijentima preporučamo te najčešće izvodimo dubinski face lifting ili SMAS lift. Tim se estetskim zahvatom ne zateže samo koža lica, već se i mišići lica podižu u prvobitnu poziciju. Lice time dobiva prirodni izgled, a učinak pomlađivanja je optimalan i daleko trajniji nego kod klasičnog face liftinga.

5. TRAJNOST LIFTINGA LICA?

Trajnost face liftinga ovisi o operativnoj tehnici (SMAS lift ili klasični lifting) iskustvu i vještini estetskog kirurga te o individualnim osobinama pacijenta (dob, kvaliteta kože i potkožnog tkiva). Kod dubinskog face liftinga je učinak trajniji (oko 10 godina). Operacija liftinga lica se može ponoviti do 3 puta.

6. KOJI MANJI ZAHVATI UPOTPUNJUJU UČINAK LIFTINGA LICA?

Kao što smo ranije naglasili, uz lifting lica se može kombinirati još i niz manjih zahvata koji svi zajedno mogu značajno doprinijeti poboljšanju izgleda pacijenta.

Uz lifting lica se istovremeno mogu vrlo uspješno kombinirati čeoni lifting, korekcija gornjih i donjih kapaka, te dermoabrazija gornje i donje usne, kako bi se ublažile bore koje se često javljaju u području usana.

Nadalje tu su tretmani raznim dermalnim fillerima od kojih je danas vodeći Restylane, zatim tretmani Botoxom te duboki, medicinski kemijski peeling lica.

U periodu oporavka od operacije našim pacijentima možemo preporučiti i kompletan stomatološki tretman, čime se postiže efekt potpunog make-overa.

Naša je namjera da na kraju cijelog procesa postignemo mladenački i svjež izgled lica, bez značajnog viška kože u području lica i vrata, sa prirodnom mimikom, otvorenim očima, i osmjehom kao odrazom samopouzdanja.

Navedeni se zahvati mogu izvoditi istovremeno sa liftingom lica odnosno tijekom procesa oporavka ili u potpunosti odvojeno.

KORISNI SAVJETI ZA NAŠE PACIJENTE:

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića lifting lica predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

Prije operacije:

 • Pacijenti prije liftinga lica trebaju obaviti internistički pregled (EKG) i laboratorijske pretrage krvi. Po potrebi, laboratorijske nalaze i pregled interniste sa EKG-om pacijent može napraviti i u dogovoru s nama dan prije operacije ili čak na sam dan operacije.
 • Neposredno prije operativnog zahvata u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijentom te finalnu preoperativnu konzultaciju i pregled.
 • Kako bi operacija liftinga lica što bolje uspjela, prilikom završnog preoperativnog pregleda odnosno neposredno prije zahvata potrebno je napraviti vrlo precizan crtež, kojim će ići budući kirurški rez. Tom prilikom najviše do izražaja dolazi crtačko i slikarsko iskustvo dr. Tončića. Crtež koji se napravi prije operacije je izvrsna orijentacija te on već predstavlja veliki i vrlo značajan korak do konačnog uspjeha operacije.
 • Prije bilo koje vrste kirurških zahvata, a posebno prije liftinga lica, treba prestati sa uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled i operacija obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu preoperativnu konzultaciju tijekom koje, u dogovoru sa pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.

Anestezija i zahvat:

 • Operaciju liftinga lica izvodimo u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.
 • U poliklinici pacijent boravi ukupno 24 sata: 1sat traje preoperativna priprema, oko 3 sata sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije. Po završenom postupku pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.

Oporavak

 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.
 • Iz navedenih razloga dr.Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • Postoperativni oporavak je individualan nakon face liftinga te traje u najvećem broju slučajeva oko desetak dana. Šavi se odstranjuju tjedan dana nakon operacije, a već dva tjedna nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec mjeseca nakon operacije.
 • BORAVAK U ZAGREBU koji preporučamo nakon operacije liftinga lica iznosi desetak dana do dva tjedna, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šave te oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.
 • OPORAVAK I IZOSTANAK SA POSLA nakon operacije face liftinga iznose 14 dana. 7-mi dan nakon operacije se odstranjuju šavovi, a dva tjedna nakon operacije se pacijent može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti.
 • Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak te postoperativno praćenje, inzistiramo na dovoljno dugom boravku pacijenta u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta pratimo u cijelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.
 • Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje uočljiv, u prvih šest mjeseci do godinu dana nakon operacije preporučljivo je izbjegavati izlaganje suncu.
 • Kod pacijenata koji puše, od presudne je važnosti za dobar ishod operacije da prestanu sa pušenjem najmanje tjedan dana prije operacije pa sve do dva tjedna nakon operacije. To je jedan od faktora koji ima gotovo ključni utjecaj u procesu cijeljenja.

Potpuna usluga:

 • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati našim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • Estetska kirurgija, Estetske operacije, ...