LIFTING ČELA

Lifting čela se izvodi kao samostalni operativni zahvat ili kao dodatna operacija uz kompletni face lifting. Dali će se poduzeti operacija liftinga čela kao samostalni zahvat ili će se izvesti lifting čela u kombinaciji sa kompletnim liftingom lica ovisi prvenstveno o činjenici dali su tragovi starenja prisutni na cijelom licu ili su uočljivi samo na čelu.

Lifting čela

lifting čela prije

Lifting čela

lifting čela poslije

Pacijent se u dogovoru sa estetskim kirurgom odlučuje za taj zahvat ukoliko ima spuštene ili asimetrične obrve ili naborano čelo.

Neke su osobe sklonije stvaranju jačih i izražajnijih bora na čelu. To licu daje stariji, ozbiljniji, pa čak i zabrinut izgled. U takvim slučajevima samo lifting lica nije dovoljan da bi se postigao efekt pomlađivanja. U nekih je osoba uočljiva disharmonija u starenju gornjeg i donjeg dijela lica. Kada gornji dio lica djeluje znatno starije nego donji, tada će se estetski kirurg u dogovoru sa pacijentom odlučiti za lifting čela.

Operativni zahvat liftinga čela izvodi se u općoj ili lokalno potenciranoj anesteziji, pa je bezbolan za pacijenta. Tokom ove operacije zateže se koža čela, što rezultira nestajanjem nabora na čelu i podizanjem obrva. Efekt pomlađivanja uočavamo i na izrazu očiju. Oči djeluju otvorenije i mlađe. Operativni rez izvodi se najčešće u kosi, tako da ostaje nevidljiv nakon zahvata. U slučajevima kada pacijent ima visoko čelo izvodi se operativni rez koji se poklapa s rubom vlasišta.

Kao i uz kompletni lifting lica i uz lifting čela se mogu kombinirati različiti estetski zahvati, kao što su korekcija donjih očnih kapaka, dermoabrazija gornje i donje usne, mini lifting, kompletni lifting lica i drugi zahvati.

KORISNI SAVJETI ZA NAŠE PACIJENTE:

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića lifting čela predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

Prije operacije:

 • Operativnom zahvatu liftinga čela prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi.
 • Neposredno prije operativnog zahvata u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijentom te finalnu preoperativnu konzultaciju i pregled.
 • Prije bilo koje vrste kirurških zahvata, a posebno prije liftinga čela, treba prestati sa uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled i operacija obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu preoperativnu konzultaciju tijekom koje, u dogovoru sa pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.

Anestezija i zahvat:

 • Operaciju liftinga čela izvodimo u lokalno potenciranoj anesteziji. Dakle, pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan.
 • U poliklinici pacijent boravi ukupno 10- tak sati: 1sat traje preoperativna priprema, oko sat i pol sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon operacije. Po završenom postupku pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.

Oporavak

 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.
 • Dr. Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • Postoperativni oporavak je individualan nakon liftinga čela te traje u najvećem broju slučajeva oko tjedan do deset dana.
 • OPORAVAK I IZOSTANAK SA POSLA nakon operacije liftinga čela iznose 14 dana. Šavi se odstranjuju tjedan dana nakon operacije, a već dva tjedna nakon operacije pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec mjeseca nakon operacije.
 • BORAVAK U ZAGREBU koji preporučamo nakon operacije liftinga čela iznosi tjedan do deset dana, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šave te oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.
 • Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak te postoperativno praćenje, inzistiramo na dovoljno dugom boravku pacijenta u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta nakon liftinga čela pratimo u cijelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.
 • Kako bi ožiljak nakon operacije bio što manje uočljiv, u prvih šest mjeseci do godinu dana nakon operacije preporučljivo je izbjegavati izlaganje suncu.
 • Kod pacijenata koji puše, od presudne je važnosti za dobar ishod operacije da prestanu sa pušenjem najmanje tjedan dana prije operacije pa sve do dva tjedna nakon operacije. To je jedan od faktora koji ima gotovo ključni utjecaj u procesu cijeljenja.

Potpuna usluga:

 • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati našim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • Estetska kirurgija, Estetske operacije, ...