KEMIJSKI PEELING LICA

STARA METODA UKLANJANJA BORA SA LICA, KOJA JE DOŽIVJELA REVOLUCIONARNU PROMJENU I SVOJU RENESANSU

Kemijski peeling kao medicinski tretman u okviru naše poliklinike najčešće preporučamo osobama sa jako naboranim licem. Sve bore sa lica osim karakternih bora (nazolabijalnih - od nosa do kutova usana) uspješno se uklanjaju pomoću kemijskog peelinga.

Kemijski piling

kemijski peeling prije

Kemijski piling

kemijski peeling poslije

Kemijskim peelingom ne možemo riješiti opuštenost kože lica. U takvim slučajevima pacijentu preporučamo liftinga lica i vrata.

Kao što se vidi na fotografijama, kemijski peeling licu daje mladenački i bitno svježiji izgled. To je najuspješnija metoda tzv. "peglanja" bora na licu, kod koje efekt pomlađivanja nikad ne izostane.

Kemijski peeling je postupak odstranjivanja površinskog sloja kože kemijskim agensima. Željeni efekt kemijskog peelinga je pomlađivanje. To je jedini postupak (misli se na duboki kemijski peeling), prilikom kojeg kemijski spojevi prodirući u duboke slojeve kože osim što uklanjaju bore, u koži potiču stvaranje vlastitog kolagena. Zbog toga je i efekt pomlađivanja lica znatan, uvijek prisutan i trajan.

Prilikom tretmana kože mehaničkom abrazijom ili laserskom dermoabrazijom prema dosadašnjim saznanjima ne dolazi do stvaranja vlastitog kolagena u koži.

Na ustanovama za estetsku kirurgiju i dermatologiju do danas se zbog svoje učinkovitosti najviše koristila Bakerova formula, koja se bazira na kombinaciji različitih koncentracija fenola i krotonskog ulja.

Dr. Hetter je ispitivanjem na nizu pacijenata napravio opsežnu studiju mijenjajući koncentracije glavnih sastojaka Bakerove formule. Tako je došao do nove, vlastite formule kemijskog peelinga pomoću koje se uz manje koncentracije glavnih spojeva (fenola i krotonskog ulja) postižu znatno bolji rezultati uz brži oporavak.

Značajke kemijskog peelinga uz upotrebu nove, Hetterove formule u usporedbi sa Bakerovom su slijedeće:

 1. Veća učinkovitost peelinga
 2. Sigurnost i preciznost u primjeni kemijskog peelinga
 3. Nuspojave svedene na minimum
 4. Brži oporavak.

Kemijski peeling po Hetterovoj formuli omogućuje strogo kontrolirani i dozirani peeling po regijama lica sa odličnim rezultatom i brzim oporavkom. Prednost pred laserom je što uz strogo poštivanje koncentracija glavnih kemijskih spojeva u formuli nema opasnosti od trajne depigmentacije i dugotrajnog crvenila što može biti slučaj prilikom upotrebe lasera. Kemijski peeling po Hetterovoj formuli također potiče stvaranje vlastitog kolagena u koži.

Zbog osobito dobrih rezultata kemijskog peelinga ovom metodom u SAD-u je ponovo porasla popularnost kemijskog peelinga kao metode u uklanjanju bora sa lica.

Kemijski peeling po Hetterovoj formuli u okviru naše poliklinike koristimo već duže vrijeme, netom nakon što je formula objavljena u stručnoj literaturi i neobično smo zadovoljni kvalitetom i preciznošću rezultata.

Svaku regiju tretiramo sa drugom koncentracijom kemijskih agensa. Tako npr. regiju oko očiju radi tanke i osjetljive kože tretiramo sa najmanjom koncentracijom fenola i krotonskog ulja.

Kemijski peeling kao metodu vrlo uspješno kombiniramo sa liftingom lica u postupcima pomlađivanja i uklanjanja bora.

Liftingom zatežemo kožu i potkožne strukture lica i vrata. Nakon uspješno izvedenog liftinga, lice dobiva čvrst obris i mladenačku formu. Kemijskim peelingom dodatno uklanjamo sitne bore, koje su u strukturi kože i koje se ne mogu ukloniti liftingom. Efekt pomlađivanja u tim je slučajevima najpotpuniji. Kemijski peeling izvodimo u lokalnoj anesteziji te je zahvat bezbolan za pacijenta.

KORISNI SAVJETI ZA NAŠE PACIJENTE:

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića kemijski peeling predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

Prije operacije:

 • Kemijskom peelingu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te pregled i konzultacije u našoj poliklinici.
 • Neposredno prije ovog postupka u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijentom te finalnu konzultaciju i pregled.
 • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled i operacija obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu). Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu preoperativnu konzultaciju tijekom koje, u dogovoru sa pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.

Anestezija i zahvat:

 • Kemijski peeling izvodimo u lokalnoj anesteziji te je za pacijenta zahvat bezbolan.
 • U poliklinici pacijent boravi nekoliko sati: 1sat traje priprema za kemijski peeling, oko sat vremena sam zahvat te ostatak vremena odmor nakon zahvata. Po završenom postupku pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.

Oporavak

 • Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj njezi nakon zahvata.
 • Iz navedenih razloga dr. Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.
 • OPORAVAK je individualan nakon ovog zahvata te traje oko četrnaest dana. Oko dva tjedna nakon ovog zahvata pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima.
 • IZOSTANAK SA POSLA nakon kemijskog peelinga iznosi oko dva tjedna.
 • BORAVAK U ZAGREBU koji preporučamo nakon kemijskog peelinga iznosi najmanje pet dana, kako bismo u našoj poliklinici mogli oporavak pacijenta ispratiti u cijelosti.
 • Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak, inzistiramo na dovoljno dugom boravku u Zagrebu. Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta pratimo u cijelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod kemijskog peelinga.
 • Nakon kemijskog peelinga nipošto ne preporučamo izlaganje suncu tretiranih dijelova lica ili tijela u trajanju od tri mjeseca nakon zahvata, zbog mogućih štetnih učinaka.
 • Kemijski peeling je zbog toga zahvat pomlađivanja koji izvodimo gotovo isključivo u jesenskim ili zimskim mjesecima, kada je utjecaj sunca sveden na najmanju moguću mjeru.

Potpuna usluga:

 • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati našim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
 • Ključne riječi:
 • Estetska kirurgija, Estetske operacije, ...