ABDOMINOPLASTIKA

Uklanjanje viška kože iz područja trbuha

Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje, ali može dovesti i do značajnih zdravstvenih poteškoća.

Abdominoplastika izgled prije operacije

Abdominoplastika prije

Abdominoplastika izgled poslije operacije

Abdominoplastika poslije

Ovaj problem se najčešće javlja nakon trudnoće i poroda kod ženskih osoba te nakon značajnog gubitka tjelesne težine kod ženskih i muških osoba mlađe ili srednje dobi.

Višak kože u području trbuha nije moguće riješiti niti tjelovježbom, niti raznovrsnim kozmetičkim tretmanima, a u večini slučajeva čak niti liposukcijom, kojom se uklanjaju samo naslage masnog tkiva.

Zahvat kojim se vrlo učinkovito uklanja višak kože i masnog tkiva iz područja trbuha naziva se abdominoplastika ili lipektomija ili u engleskoj verziji još i "tummy tuck" .

Abdominoplastika izgled prije operacije

Abdominoplastika prije

Abdominoplastika izgled poslije operacije

Abdominoplastika poslije

Abdominoplastika izgled prije operacije

Abdominoplastika prije

Abdominoplastika izgled poslije operacije

Abdominoplastika poslije

VIŠAK KOŽE NAKON ZNAČAJNOG GUBITKA TJELESNE TEŽINE

U današnje vrijeme kada smo izloženi nekritičnoj i neredovitoj konzumaciji nekvalitetne hrane raznih vrsta, sa posebnim naglaskom na proizvode brze prehrane odnosno „fast fooda“, teško je zadovoljiti ideale ljepote koji nam se nemilosrdno nameću kroz medije. Čak i ako dobijete bitku sa pretilošću, neki trajni nedostaci ostaju. Najčešće se radi o višku kože koji ostaje na različitim dijelovima tijela počevši od lica i podbratka, pa sve do bedara i nadlaktica. Ovaj je problem međutim najizraženiji u području trbuha, gdje redovito ostaje najveća količina suvišne kože, pa i masnog tkiva, koja može značajno narušavati izgled dotične osobe.

VIŠAK KOŽE NAKON TRUDNOĆE I PORODA

Sličan problem se javlja i kod ženskih osoba, kod kojih se nedovoljno elastična koža, nakon razdoblja trudnoće i poroda, ne povlači u zadovoljavajućoj mjeri te određeni višak ostaje i predstavlja značajan estetski problem.

VIŠAK KOŽE KOD PACIJENATA NORMALNE TJELESNE TEŽINE

Također, valja spomenuti i osobe normalne tjelesne težine kod kojih se sa godinama pojavio konstitucijski (genetski) uvjetovan višak kože u području trbuha, koji količinski nije značajan, ali definitivno narušava općenito dobru figuru .

ZDRAVSTVENE TEGOBE

Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može izazvati i različite zdravstvene tegobe, pa se osobe sa ovim problemom posebno žale na bolove u leđima (kralježnica) i iritativni dermatitis (upalu kože) u području kože trbuha .

ABDOMINOPLASTIKA - ZAHVAT

Abdominoplastika je kirurški zahvat kojim iz područja trbuha uklanjamo višak kože, koji predstavlja značajan estetski, a često i zdravstveni problem za dotičnu osobu. Riječ je o metodi pomoću koje se zateže koža čitave trbušne stijenke.

Kako bismo odstranili optimalnu količinu suvišne kože, prije samog zahvata je mjerimo te preciznim crtežom označavamo orijentacijske točke.

Kako bi ožiljak nakon ove operacije bio što manje zamjetan, on se pozicionira u području bikini zone, tako da je nakon oporavka prikriven donjim rubljem, a ranu vrlo precizno šivamo najkvalitetnijim i najfinijim koncima, prema načelima estetske kirurgije .

Nakon perioda od pola godine do godinu dana, u najvećem broju slučajeva ožiljak gotovo u potpunosti blijedi.

Ukoliko kod pacijenta istovremeno postoji i slabost muskulature trbušne stijenke, nju dodatno zatežemo i ojačavamo posebnim šavima .

Sa tehničkog aspekta, u rukama iskusnog i vještog estetskog kirurga, ovaj zahvat ne predstavlja veći problem te se može izvesti relativno brzo i uz visoku razinu uspjeha.

Sam zahvat je nešto zahtjevniji za pacijenta, što se posebno odnosi na postoperativni oporavak, tijekom kojeg pacijent mora biti discipliniran te se pažljivo držati uputstava kirurga. Zbog relativno opsežnog operacijskog područja bitno je da pacijent što više miruje unutar prvih tjedan do deset dana, a posebno unutar prvih nekoliko dana nakon operacije.

Kako bismo rizik ove operacije i postoperativnog oporavka sveli na minimum, te kako bi sigurnost pacijenta bila maksimalna, prije svega inzistiramo na dobrom odabiru i dobroj pripremi pacijenta za ovu vrstu kirurškog zahvata.

Uz ove uvjete, abdominoplastika je vrlo učinkovit zahvat, koji rezultira visokom razinom zadovoljstva pacijenta.

Iako pomoću abdominoplastike zajedno sa viškom kože trbuha uklanjamo i određenu količinu abdominalne masti, pacijenti pogodni za ovaj zahvat bi morali biti normalne ili umjerene tjelesne težine, bilo da se radi o osobama nakon značajnog gubitka tjelesne težine, bilo da se radi o osobama koje konstitucijski imaju višak kože u području trbuha.

Abdominoplastika se ne preporuča pacijenticama koje u budućnosti planiraju trudnoću, kako se problem viseće i opuštene kože trbuha nebi ponovno javio.

Nakon nekoliko mjeseci, kada najzahtjevnija faza oporavka prođe, moguće je napraviti određene manje korektivne zahvate pomoću kojih se još neki detalji dodatno oblikuju, kako bi se postigao maksimalni efekt. Jedan od takvih zahvata je i liposukcija trbuha, struka te slabinskog dijela, sa kojom se može postići još dodatno poboljšanje izgleda.

Također je bitno da preoperativni laboratorijski i liječnički nalazi budu uredni. To se posebno odnosi na pregled interniste sa EKG-om, krvni tlak, krvnu sliku te nalaze zgrušavanja krvi.

MINI ABDOMINOPLASTIKA

Osim standardne metode abdominoplastike, u okviru naše poliklinike izvodimo i tzv. mini abdomilnoplastiku, koja dolazi u obzir samo kod pacijenata sa viškom kože u regiji donjeg trbuha tj. ispod pupka. Ova je vrsta abdominoplastike manjeg opsega od standardne metode te je prati i lakši oporavak.

Standardna abdominoplastika je metoda pomoću koje se zateže koža čitave trbušne stijenke, uključujući i kožu iznad pupka.

Dr Tončić zajedno sa svojim kirurškim timom već preko 15 godina vrlo uspješno prakticira ovaj kirurški zahvat te iz dugogodišnjeg iskustva može reći da se radi o vrlo učinkovitoj metodi oblikovanja tijela. Zahvaljujući svemu navedenom, u okviru naše poliklinike imamo izuzetno visok postotak zadovoljnih pacijenata nakon ovog zahvata.

Priprema pacijenta za zahvat

Iako za iskusan kirurški tim pod vodstvom dr Tončića ova operacija predstavlja rutinski zahvat, profesionalni pristup od nas zahtjeva da posebnu pažnju posvetimo preoperativnoj pripremi pacijenta.

Operativnom zahvatu prethodi rutinska preoperativna obrada pacijenta, koja obuhvaća laboratorijske nalaze krvi te internistički pregled sa EKG-om. Za ovu vrstu estetskog zahvata vrlo su bitne vrijednosti krvne slike te vrijednosti zgrušavanja krvi.

Neposredno prije operativnog zahvata u našoj poliklinici još jednom obavljamo razgovor sa pacijentom te finalnu preoperativnu konzultaciju i pregled .

Kako bismo rizik od eventualnih komplikacija sveli na minimum, abdominoplastiku ne preporučamo starijim pacijentima, dijabetičarima, zatim pacijentima koji boluju od povišenog krvnog tlaka ili srčanih tegoba. Poželjno je da pacijenti budu mlađe ili srednje dobi te dobrog zdravstvenog stanja.

Kod pacijenata koji puše, od presudne je važnosti za dobar ishod operacije da prestanu sa pušenjem najmanje dva tjedna prije operacije pa sve do dva tjedna nakon operacije. To je jedan od faktora koji ima gotovo ključni utjecaj u procesu cijeljenja.

Prije bilo koje vrste kirurških zahvata, a posebno prije zahvata abdominoplastike, treba prestati sa uzimanjem preparata protiv bolova i to iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal. To je također jedan od vrlo bitnih faktora u pripremi pacijenta za kirurški zahvat, jer na taj način preveniramo eventualna neželjena krvarenja i hematome (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što nam znatno pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije.

Oporavak

Konačni rezultat abdominoplastike, osim o tijeku same operacije, iskustvu kirurga i njegovog tima, ovisi u velikoj mjeri i o savjesnom i temeljitom postoperativnom praćenju i njezi.

Visoki postotak uspjeha u poliklinici dr. Tončića osim velikom iskustvu našeg kirurškog tima i vrlo preciznim i usavršenim kirurškim tehnikama možemo zahvaliti i dobro organiziranoj i visoko stručnoj postoperativnoj njezi.

Iz navedenih razloga dr Tončić i njegov tim inzistiraju na redovitim kontrolama i svakodnevnom kontaktu sa pacijentom, kako bi se period oporavka što uspješnije i bez komplikacija priveo kraju.

Radi sigurnosti naših pacijenata te kako bismo im omogućili siguran i uspješan oporavak te postoperativno praćanje, inzistiramo na dovoljno dugom boravku pacijenta u Zagrebu . Na taj način ne prepuštamo ništa slučaju već oporavak pacijenta pratimo u cjelosti od samog početka do kraja, što ima ključni utjecaj na zdravlje pacijenta i na dobar ishod operacije.

Postoperativni oporavak je indivudualan nakon abdominoplastike te traje u najvećem broju slučajeva oko dva tjedna. Šavi se odstranjuju dva tjedna nakon operacije, kada je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da izbjegava veće tjelesne napore u razdoblju od mjesec dana nakon operacije.

Pacijent neposredno nakon abdominoplastike oblači specijalnu kompresivnu odjeću (razni steznici) na tretirani dio tijela. Elastični steznici su vrlo bitan segment postoperativnog oporavka te bitno utječu na konačni ishod samog zahvata abdominoplastike, jer kožu čvrsto priljubljuju uz podlogu te na taj način pojačavaju efekt same operacije. Elastični steznici se moraju nositi u periodu od 6 do 8 tjedana nakon zahvata. Razne vrste elastičnih steznika, već prema individualnoj potrebi, pacijenti dobivaju u našoj poliklinici neposredno prije same operacije.

KORISNE UPUTE ZA PACIJENTA

  • Pacijent treba prije zahvata abdominoplastike obaviti internistički pregled (EKG) i laboratorijske pretrage krvi. Po potrebi, laboratorijske nalaze i pregled interniste sa EKG-om pacijent može napraviti i u dogovoru s nama dan prije operacije.
  • Abdominoplastika se izvodi u općoj anesteziji pod nadzorom vrhunskog liječnika, anesteziologa. Dakle , pacijent tijekom zahvata spava i zahvat je za pacijenta bezbolan .
  • Nakon zahvata pacijent boravi u poliklinici, a po završenoj prvoj fazi oporavka pacijenta upućujemo na kućnu njegu u okviru Zagreba.
  • BORAVAK U ZAGREBU ILI OKOLICI koji preporučamo nakon abdominoplastike iznosi minimalno dva tjedna, kako bismo u našoj poliklinici mogli odstraniti šave te oporavak pacijenta ispratiti u cjelosti. Inzistiramo na navedenom boravku u Zagrebu, jer o njemu u najvećoj mjeri ovisi i zdravlje pacijenta, ali i konačni rezultat operacije. Na taj način, pacijenta u potpunosti zbrinutog i bez rizika od mogućih postoperativnih komplikacija otpuštamo njegovoj kući.
  • Kako bismo izašli u susret našim pacijentima koji dolaze izvan Hrvatske, omogućili smo im da se preoperativni pregled te operacija obave istom prilikom (prilikom istog posjeta Zagrebu) . Za pacijente koji dolaze izvan Hrvatske je važno znati da se inicijalna konzultacija može obaviti i telefonski te putem interneta. Tijekom inicijalne konzultacije procjenjujemo da li je pacijent uopće pogodan za ovu vrstu zahvata. Prilikom dolaska pacijenta u Zagreb vršimo i finalnu, preoperativnu konzultaciju prilikom koje, u dogovoru sa pacijentom, definiramo sve detalje ovog zahvata te nakon nje pristupamo i samoj operaciji.
  • PUT I SMJEŠTAJ U ZAGREBU možemo organizirati svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske!!! Svim pacijentima koji dolaze izvan Zagreba odnosno Hrvatske možemo osigurati ili rezervirati privatni ili hotelski smještaj u Zagrebu te pomoći oko organizacije leta i rezervacije avionskih karata. Pri dolasku u Zagreb, naše pacijente po potrebi dočekuje i naš vozač.
  • OPORAVAK I IZOSTANAK SA POSLA nakon zahvata abdominoplastike iznose najmanje dva do tri tjedna. Dva tjedna nakon operacije se odstranjuju šavovi sa operativnog reza što bi radi kontrole bilo poželjno obaviti u našoj poliklinici . Nakon dva tjedna oporavka (kućne njege) pacijent se postupno može uključiti u normalne životne i profesionalne aktivnosti. U razdoblju od mjesec dana nakon operacije pacijent se mora čuvati težih fizičkih aktivnosti.
  • Ključne riječi za abdominoplastiku:
  • abdominoplastika , zatezanje trbuha, zatezanje trbušne stijenke, višak kože trbuha , odstranjivanje viška kože sa trbuha , lipektomija , trbuh nakon poroda , liposukcija , viseća koža trbuha